Функції каталізатора в автомобілі

Розташований в системі випуску автомобіля, каталізатор, призначений для очищення вихлопних газів. В процесі його роботи відбуваються хімічні реакції: небезпечні речовини переходять в безпечні форми, після чого викидаються разом з вихлопом. Пройшовши цей шлях вихлопні гази стають чистішими. І як результат, автомобіль завдає меншої шкоди навколишньому середовищу.

Каталізатор складається з двох шарів — проміжний шар активаторів, під яким знаходиться шар з благородних металів. Основою приладу є керамічні або металеві стільники. Залежно від моделі на стінки сот наноситься мікрошар з паладію і родію або іридію. Ці метали мають високу хімічну активність. Торкаючись напилення, частина вихлопу вступає з ним в хімічну реакцію. Частина елементів, які утворилися при згорянні палива, зв’язується.

Оригінальний каталітичний нейтралізатор доволі дорогий, та все ж необхідна деталь. Завдяки ній двигун справно працює, а в навколишнє середовище потрапляє менше шкідливих речовин. Позбутися деталі допоможе скупка каталізаторів demimotors.com/. Адже відпрацьований прилад може завдати шкоди як всередині машини, так і на полиці гаража. Адже в першому випадку впливає на систему автомобіля, в другому — шкодить дихальним шляхам людини.

Основні функції каталізаторів

Каталізатор — пристрій, завдання якого в допалюванні окису вуглецю, а також вуглеводнів у вихлопі автомобіля, що спричиняють негативний вплив на слизову оболонку людини і озоновий шар нашої планети. Нейтралізатор працює тільки після нагрівання до 300 °C, відразу після запуску двигуна очищення не відбувається. Адже тільки прогрітий пристрій здатний ефективно очищати відпрацьовані гази.

Сучасні каталізатори трьохкомпонентні. Перший елемент зв’язує оксиди азоту. Другий — видаляє частину незгорілих елементів палива, в цій частині видаляється окис вуглецю. Третій елемент — це датчик. Для правильної роботи системи перед каталітичним блоком і відразу за ним встановлюють кисневий датчик (лямбда-зонд). Він аналізує гази на виході з каталізатора, дані з якого передаються в бортовий комп’ютер. Металевий кожух виконує функції теплоізоляції і його захисту від механічних пошкоджень.

У корпусі нейтралізатора знаходиться стільникова конструкція, що використовується для збільшення площі контакту вихлопних газів з поверхнею, на яку нанесений каталітичний шар дорогоцінних металів. На численних сотах — спеціальне напилення, яке і виконує основну функцію «очищення» вихлопних газів. Хімічна реакція вихлопного газу при взаємодії з платиноіридієвим шаром призводить до розігріву каталізатора. Як наслідок, недогорілі шкідливі елементи, торкаються перегрітої поверхні і згорають остаточно. В результаті реакції окиснення CO і CH в атмосферу потрапляють нешкідливі двоокис вуглецю — CO2 і азот — N2.

Основною функцією каталізатора є очищення шкідливих вихлопів, що допомагає автомобілю зберігати якісною роботу двигуна. Відпрацьована деталь негативно позначається не лише на ресурсі мотора, а й на екології, тому не зволікаючи її варто замінити. Здавайте прилад в сервіс https://www.demimotors.com/city/, тут приймають каталізатори з усіх міст України. Обирайте надійність — зверніться до нас!

Post Author: admin