Чому ви повинні прийняти дисперсію, щоб домогтися успіху в покері

Ніщо не викликає більшої емоційної реакції у гравців в покер, ніж слово «дисперсія».

Обумовлена ​​просто як очікуване коливання середнього результату, дисперсія в покері призначена для кількісної оцінки невизначеності щодо результату, викликаного елементом успіху в грі.

Стохастичні події (такі як очікувана сума виграних грошей, кількість ситуацій отримання НАТС за сесію або навіть очікувана тривалість життя і частота автомобільних аварій) не завжди стабільні.

Іншими словами, буде неминуча різниця між самими щасливими і самими невдахами з нас, навіть якщо всі інші параметри будуть рівні. Роблячи один і той же, деякі з нас будуть мати кращі / гірші результати, ніж інші, просто через непередбачені обставини, що знаходяться поза нашим контролем.

З одного боку, найбільший кошмар кожного гравця в покер — це дисперсія. Відповідно до закону Мерфі, все, що може піти не так, в кінцевому підсумку піде не так, причому найгіршим з можливих способів. Тому ми повинні бути підготовлені до цього як слід!

За іронією долі дисперсія також може бути найбільшим подарунком, який може запропонувати покер. Без можливості програти навіть з найсильнішими руками або виграти з найслабшими покер перетворився б в таку гру, як шахи, де немає абсолютно ніяких грошей, щоб заробити, якщо тільки ви не є гросмейстером світового рівня.

Будь обережний з бажаннями
З огляду на, що дисперсія настільки жахлива, є спокуса побажати, щоб вона зникла або, по крайней мере, щоб нам вдалося знайти спосіб обійти її.

Але я б сказав, що це не тільки неможливо, але і небажано. З художньої точки зору дисперсія еквівалентна тому, що в якості домашньої тварини є хтось на кшталт Цербера. Для тих, хто не знайомий з грецькою міфологією, я говорю про страхітливий триголового пса, який нібито охороняв підземний світ.

Цікаво, що зображення цього вигаданого звіра було цілеспрямовано дуалістичним, з ознаками полярно протилежного характеру. З одного боку, його зображували як собаку, а значить, як вірного і надійного друга. З іншого боку, «мутація» зайвих голів була додана як уявлення небезпечною і хаотичною натури Цербера. Це означало, що ніхто — навіть його власні господарі — ніколи не міг по-справжньому його приручити.

Однак, навіть якщо б вони могли, це було б нерозумним вибором. Була причина на те, щоб Цербер був жахливий: жодна душа не могла втекти з підземного світу. Приголомшливе присутність — саме ту якість, якою повинен володіти охоронець землі мертвих.

Це прямо аналогічно тому, як «неприборкана» дисперсія є воротарем прибутковості в покері. Без неї в грі не було б грошей.

Так що ми можемо з цим зробити?

Крок I: Ухвалення
По-перше, нам дійсно потрібно змиритися з жахливою природою дисперсії.

Це може здатися очевидним, але багато хто з нас все ще не усвідомили, що удача — це реальність. Якби ми прийняли це, ми б ніколи не скаржилися. Дисперсійні «гойдалки» є частиною робочого договору. Ми підписувалися на це. Покер несправедливий, і закон великих чисел не рятує всіх однаково.

Це те, що на подив неправильно розуміють на всіх рівнях, включаючи успішних гравців в покер. Фактично, як показує досвід, більш слабкі гравці схильні переоцінювати фактор дисперсії / удачі, в той час як більш сильні гравці часто недооцінюють його.

Насправді, удачі недостатньо, щоб врятувати поганого гравця в довгостроковій перспективі, але більш ніж вистачає, щоб нашкодити будь-якому хорошому гравцеві на короткій дистанції. Це не привід уникати важкої роботи! Навпаки! Це просто ще одне нагадування про нашу нестійкості.

Ми можемо зробити все можливе, щоб уникнути автокатастроф, але це не знизить ймовірність їх події до нуля. Проте, безпечний рух допомагає. Точно так же, постійне вивчення покеру і самовдосконалення є одними з найбільш ефективних і довготривалих інструментів, що дозволяють справлятися із злетами і падіннями в грі.

Це підводить нас до другого кроку.

Крок II: Наполегливість
Ми не можемо усунути дисперсію, але ми можемо змінити те, як вона діє на нас. Ми можемо зробити це двома способами:

Збільшуючи наш вінрейт (більше працюйте над грою!)
Збільшуючи розмір нашої вибірки (грайте більше!)
У першому випадку (збільшення вінрейт) дисперсія залишиться колишньою, але її вплив буде відчуватися менше. Це пов’язано з тим, що в гіршому випадку це просто з’їсть частину нашого прибутку, а в кращому випадку — ще більше її збільшить. Також збільшення нашого вінрейт робить вкрай малоймовірним, що наш результат вийде негативним.

У другому випадку (збільшення розміру вибірки) дисперсія фактично зменшується, але не локально, а глобально. Це означає, що ми будемо мати справу з однією і те ж прикрою дисперсією день у день, але в загальному стані речей — наприклад, на нашому довгостроковому графіку — її буде все важче і важче виявити.

По суті, це те, що пророкує закон великих чисел. Чим довше ми граємо, тим більш передбачуваними будуть наші спільні результати. Найкраще, що ми можемо зробити як хороші гравці, — це продовжувати!

Крок III: Використання
Інший варіант — скористатися перевагами фундаментальної асиметрії, породженої неминучими коливаннями в грі, і подивитися, чи можемо ми поставити себе в таке становище, щоб максимально використовувати переваги позитивної дисперсії.

Наприклад, гравець, який працює неповний день, але виграє, може розглянути можливість регулярних, але обмежених «пострілів» в турніри, в яких призова структура зміщена в бік високих місць. Як правило, це може бути менш прибутково, ніж, скажімо, кеш-гра з такими ж ставками (по крайней мере, з точки зору очікуваної середньої прибутковості), але потенційний результат може того коштувати, оскільки великий замет може дати виграє гравець доступ до лімітів , які в іншому випадку непомірні для його банкролла.

Це, по суті, перевертає дисперсію з ніг на голову і змушує її працювати на нас! До речі, вищенаведене пропозиція цілком може не підійти професійного гравця, який коректно оцінює свій погодинної вінрейт і вважає його більш вигідним, ніж випадкові високі замети. Це просто тому, що такий гравець відіграє досить великий обсяг, щоб великі виплати не чинили істотного впливу на його результати.

Проте, час від часу може бути вигідно піддавати себе смузі удачі з високою віддачею в обмін на невелику жертву прибутковості, особливо якщо хтось знає, як правильно використовувати додатковий капітал. (Припущення, подібне до цього, необхідно для виправдання жертви велью. Без нього вся ця стратегія деградує до жодного неоптимального гемблінга).

Дві сторони однієї медалі
Підводячи підсумок: дисперсія — це не тільки прокляття, але і благословення.

Хитрість полягає в тому, щоб навчитися приймати прокляття, паралельно отримуючи максимальне перевага від благословення. Я не претендую на те, щоб стверджувати, що це легко. Однак, як завжди, наявність належного теоретичного «компаса», який буде направляти нас, здається природним першим кроком.

Post Author: admin