Святкові веселощі в традиціях Таїланду

Тайці прагнуть до храмів – вони впевнені, що це найкращий спосіб випросити у долі щастя, міцне здоров’я і удачу. Деякі особливо старанні громадяни встигають відвідати до дев’яти храмів першого дня нового року.

Вранці на вулицях можна зустріти сотні людей, одягнених дуже ошатно і несучих у храм домашню їжу: варений рис, фрукти та десерти. Багато хто приносить амулети та свічки. Взагалі тайці дуже релігійні, більшість сповідує буддизм, який вчить позбавлятися поганих думок і бажань, щоб осягнути істину і знайти щастя та спокій.

У Таїланді люблять робити подарунки, особливо на Новий рік. Причому подарунки дарують із глибоким змістом і виключно зі світлими думками. Тайці вірять, що подарунок, зроблений з відкритою душею, принесе успіх і світ. Молодь обдаровує старійшин, які благословляють дарувальників і пророкують їм багатство наступного року.

Ще одна незвичайна новорічна традиція Таїланду – обливати один одного водою. Відбувається це тайський Новий рік, у квітні. Вийти на вулицю і повернутися додому сухим неможливо, вас обов’язково виллють з будь-якої підручної ємності.

На Сонгкран тайці обмазують один одного глиною, витирати яку не можна – треба чекати, коли вона висохне та самостійно відвалиться. Додатковий атрибут свята – різнокольорові стрічки на зап’ястях, які теж не можна відв’язувати – треба чекати, поки тканина зовсім не занепаде.

На китайський Новий рік на вулицях з’являються червоні ліхтарики, фігури драконів та левів. Урочистості відбуваються не менше чотирьох днів. На кожному розі звучить традиційна китайська музика, на вулицях продаються різноманітні закуски. Вночі небо освітлюють десятки феєрверків та вогні салютів.

На китайський Новий рік прийнято обмінюватися подарунками та мандаринами (у парній кількості). Вікна і двері опівночі мають бути широко відчинені, щоб удача могла вільно потрапити до житла. Перший день року присвячують старшим родичам – їх відвідують, висловлюючи тим самим повагу.

Новорічні церемонії мають на меті поклоніння божествам, предкам та духам, яким навіть роблять підношення, щоб забезпечити собі успішний рік.

Новорічні традиції Таїланду вразять найдосвідченішого туриста і не залишать байдужим нікого – тайці дуже дружелюбно ставляться до гостей і готові поділитися з ними своїм святковим настроєм.

Post Author: admin