Прованс: подорож до гастрономічної провінції Франції

Провінція Прованс розташована на південному сході Франції, із заходу її обмежує річка Рона, зі сходу – Альпи, а з півдня вона омивається водами Середземного моря. Чудовий тутешній клімат забезпечує багаті врожаї різних культур. Мигдаль, оливки, лаванда та виноградники залишать у пам’яті аромат Провансу на багато років. Трелі екзотичних птахів та привітність місцевих жителів доповнять палітру яскравих вражень від поїздки на цю благодатну землю. Місцева природа та аромати надихнули не одного поета та художника. Під золотом тутешнього сонця писали свої картини Сезанн та Ван-Гог.

Провінція має багату історію, тут переплітаються культури одразу кількох цивілізацій. Першими до берега Провансу припливли фінікійці з Лівану. Однак у 7 столітті до нашої ери цей край колонізували греки. Саме тоді було засновано і Марсель, який згодом став столицею усієї провінції. Згодом цей регіон Франції взяли під свій контроль римляни. Про це досі нагадують численні римські пам’ятки, які дуже непогано збереглися. Найдавнішим із них є Арена Арля, де ще й у наші дні відчувається дух античності. Чудовими є і руїни римського театру, на тлі яких проходить щорічний театральний фестиваль, і Папський палац, і Антіб, і Пон дю Гар.

Однією з візитівок Провансу є Замок Іф. До нього прагне потрапити практично кожен турист. У ньому проводять екскурсії камерами, продають сувеніри. На відкритому майданчику замку знаходиться кафе з чудовим краєвидом на Марсель.

Безперечною перевагою Провансу вважається кухня, яка ідеально співвідноситься з навколишнім сонячним пейзажем і теплом: найвища якість оливкової олії, нуги, меду, козячого сиру, фруктового конфітюру говорить сама за себе. Обов’язковим інгредієнтом практично будь-якого прованського страви є місцеві спеції – кмин, розмарин, фенхель, базилік, дикі трави. І, звичайно, тур в Прованс – це чудова можливість спробувати справжній французький салат з омарів, кролика в соусі, нігки, трюфеля і супроводити все це вишуканим виноградним вином.

На місцевих базарах можна купити не лише справжні прованські спеції, а й розшиті мішечки з лавандою, серветки та скатертини, прикрашені традиційними візерунками, вироби з різьбленого дерева, яскраву кераміку. Ці сувеніри просякнуті духом Провансу, тому вони довго нагадуватимуть вам про подорож до цієї гастрономічної провінції Франції.

Post Author: admin