Провінція має багату історію, тут переплітаються культури одразу кількох цивілізацій. Першими до берега Провансу припливли фінікійці з Лівану. Однак у 7 столітті до нашої ери цей край колонізували греки. Саме тоді було засновано і Марсель, який згодом став столицею усієї провінції. Згодом цей регіон Франції взяли під свій контроль римляни. Про це досі нагадують численні римські пам’ятки, які дуже непогано збереглися. Найдавнішим із них є Арена Арля, де ще й у наші дні відчувається дух античності. Чудовими є і руїни римського театру, на тлі яких проходить щорічний театральний фестиваль, і Папський палац, і Антіб, і Пон дю Гар.
Однією з візитівок Провансу є Замок Іф. До нього прагне потрапити практично кожен турист. У ньому проводять екскурсії камерами, продають сувеніри. На відкритому майданчику замку знаходиться кафе з чудовим краєвидом на Марсель.
Безперечною перевагою Провансу вважається кухня, яка ідеально співвідноситься з навколишнім сонячним пейзажем і теплом: найвища якість оливкової олії, нуги, меду, козячого сиру, фруктового конфітюру говорить сама за себе. Обов’язковим інгредієнтом практично будь-якого прованського страви є місцеві спеції – кмин, розмарин, фенхель, базилік, дикі трави. І, звичайно, тур в Прованс – це чудова можливість спробувати справжній французький салат з омарів, кролика в соусі, нігки, трюфеля і супроводити все це вишуканим виноградним вином.
На місцевих базарах можна купити не лише справжні прованські спеції, а й розшиті мішечки з лавандою, серветки та скатертини, прикрашені традиційними візерунками, вироби з різьбленого дерева, яскраву кераміку. Ці сувеніри просякнуті духом Провансу, тому вони довго нагадуватимуть вам про подорож до цієї гастрономічної провінції Франції.