Норми Податкового кодексу

Набагато більший інтерес представляють відомості про нерухоме та рухоме майно, що знаходяться в 7-му та 8-му розділах. Наприклад, під час заповнення декларації за 2010 рік майнові відомості були мінімальними. Проте, вже починаючи з 2011 року, доводиться звітувати за повною, вказуючи не лише місцезнаходження нерухомості та її площу, а й вписуючи ці дані окремо для земельних ділянок, житлових та садових будинків, квартир, гаражів. Причому, як в Україні, так і за її межами. Подібна класифікація є і для транспортних засобів: до декларації потрібно внести інформацію про легкові та вантажні авто, а також про катери, яхти чи літаки. Якщо, звичайно, такі є у власності платника податків.

Незважаючи на те, що витрати не є об’єктом оподаткування згідно з нормами Податкового кодексу, невнесення даних про наявність нерухомості та транспортних засобів до декларації загрожує санкціями. У принципі, чи зобов’язаний платник податків включати такі відомості в декларацію чи ні – питання спірне. Наприклад, юристи кажуть, що якщо майно не декларувати, теоретично може «пронести», оскільки у податківців просто не вистачить адмінресурсу перевірити достовірність усіх даних. Однак якщо виявиться обман (адже не варто забувати, що Міндоходів має інформацію для порівняння за кілька років) – відповідно до норм Податкового кодексу це буде прирівняно до подання декларації з порушеннями та закінчиться штрафом.

Тішить, що розділи, які вимагали повідомити про фінансові зобов’язання за договорами страхування або недержавного пенсійного забезпечення, а також про депозити, кредити та цінні папери з декларації, на щастя, вже прибрали.

Post Author: admin